Všechny sýry a mléčné výrobky jsou vyráběny z pasterizovaného plnotučného mléka. Sýry jsou málo solené /pro to máme i nižší trvanlivost/ a mají jedinečnou chuť, která je způsobena vyšším obsahem mléčného tuku, což v běžných výrobcích v obchodě chybí. Výrobky mají plnou a šťavnatou chuť.
Určitě si na nich pochutnáte!!!
Zrající sýry
Vyrábíme několik druhů. Mladý sýr /2-5 měsíční/. Chuť do sladko-oříškova, protože se při výrobě používá propionová kultura.
Zrající sýr /4 – 8 měsíční/. V roce 2016 získal ocenění Regionální potravina středočeského kraje.
Roční zrající sýr – extra tvrdý sýr
PAŘENÉ SÝRY /Kousky, Pletýnky, Provázky/
Kousky /90g/ /Druhy – přírodní, česnekové, koprovo-česnekové, gyrosové, paprikové, pepřové, bazalkové/.
Pletýnky /100 – 150g//Druhy – přírodní, česnekové, gyrosové, paprikové, bazalkové a pepřové/.
jedná se o pařený sýr jemně solený. Vyrobený z pasterizovaného plnotučného mléka, přidáním mlékařské kultury a syřidla. Sýr ve formách prokysává do druhého dne. Druhý den se sýr paří v horké vodě, tvaruje se a jemně osolí. Oproti obchodu se liší jemnou chutí /díky vysokému obsahu tuku/, trvanlivost jen 4 týdny díky malému obsahu soli.
Provázky /jen přírodní/ / 90g/
pařený sýr jemně solený. Postup výroby jako u sýru Kousky a Pletýnka. Ručně se tvaruje v horké vodě a vznikají dlouhé asi tak 30-50 cm provázky. Na krátkou dobu se nechá v solné lázni. Trvanlivost jen 10 dnů díky malému obsahu soli. Pro děti neodolatelný pamlsek. Nejlepší jsou z prvních dnů , kdy jsou šťavnaté a zároveň tužší.
Trojúhelníček /100 – 150g/
Druhy – přírodní, pažitkový, bazalkový, olivový, pepřový, koprovo-česnekový.
přírodní nezrající bílý sýr. Typu žervé. Příchuť: přírodní, pažitka, bazalka, gyros, směs pepře, papriky a mořské soli. Chuť mléčně nakyslá, díky vysokému procentu živých mléčných mikroorganismů. Vyráběn z pasterovaného mléka, přidáním mléčného zákysu, chloridu vápenatého a syřidla. Po prokrojení sýřeniny a míchání se plní výrobníky a nechává odkapávat do druhého dne. Sýr se jemně solí , okoření a zabalí.
Balkánský sýr / 100 – 150g/
postup výroby jako u trojúhelníčku, ale druhý den se prokysaný sýr dává do solné lázně na delší dobu. Sýr je při pokojové teplotě šťavnatý. A málo slaný oproti obchodu a plné chuti. Díky tomu, že se vyrábí z plnotučného mléka.
Tučný tvaroh – /0, 25 a 0,5 kg/
v roce 2014 oceněn v kategorii Sýr včetně tvarohu jako Regionální středočeská potravina. Je vyráběn z pasterizovaného plnotučného mléka. Přidá se mlékárenská kultura a syřidlo. Vše se nechá prokysávat ve výrobníku do druhého dne. Prokysané mléko se stáčí do tvarohářských pytlů a nechává se odkapávat syrovátka. Po vykapání se balí. Jedná se o měkký tvaroh.
Jogurty
Druhy – bílé /0,25 a 0,5kg/.
Ochucené /hruška, jablko se skořicí, meruňka, brusinka, černý rybíz, višeň, lesní plody, jahoda, malina, borůvka, karamel, čokoláda/ – vyráběn z plnotučného pasterovaného mléka. Přidáním jogurtové kultury a prokysáním vzniká pevná hmota. Marmelády se vkládají na dno jogurtu. Chuť je jemně nakyslá a plné chuti.
Zakysané mléko
mléko se zpasterizuje, přidá se mlékárenská kultura, nechá se kysat ve výrobníku do druhého dne a poté stočí do lahví.
Jogurtové mléko s příchutí JAHODA, BORŮVKA, ČOKOLÁDA /0,5 a 1l/
do pasterizovaného mléka se přidá jogurtová kultura, nechá kysat ve výrobníku. Poté se přidá marmeláda a stočí do lahví.
Syrovátka /1l/
je vedlejší produkt při vykapávání tvarohu. Pevná složka jde do tvarohu /tuk, bílkovina…/. Tekutá /voda, vitaminy-minerály, mléčné mikroorganismy, bílkovina…./ se nazývá syrovátka.
Pasterizované mléko /1l/
mléko zpasterizované na 80°C. Zchlazeno a stočeno do PET lahví.
Nepasterizované mléko: MLÉKOMAT U PRODEJNY na farmě/8 – 20h/
Do vlastních lahví nebo možno koupit 1l lahve.